کریدور فناوری تا بازار

خدمات

برگزاری جلسه کارگروه «ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش‌بنیان»

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در اولین جلسه کارگروه «ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان و نظارت بر اجرا» که در محل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و با حضور تمامی اعضا برگزار شد، دکتر سلطانخواه با مرور روند تدوین لایحه تا اجرایی شدن قانون حمایت از شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان، تجاری سازی نوآوری‌ها و اختراعات گفت: یکی از مهم‌ترین وظایف معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از ابتدای تشکیل آن در روند توسعه علم و فناوری کشور، تکمیل آخرین حلقه این زنجیره یعنی تجاری سازی نتایج حاصل از تحقیق و پژوهش بود که متاسفانه کمتر در کشور مورد توجه قرار داشت.

رئیس کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌های دانش بنیان با بیان اینکه از ابتدای تشکیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، زیرساخت‌های قانونی به عنوان یکی از مهم‌ترین مشکلات در حوزه علم و فناوری شناسایی شد، افزود: همچنین در این راستا در ابتدای سال ۸۷ در این معاونت، ایده‌ای مبنی بر لزوم وجود قانون مستقل برای حمایت از شرکت‌های دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری‌ها و اختراعات شکل گرفت. در ‌‌نهایت لایحه‌ای با این عنوان و با همکاری سایر دستگاه‌ها تدوین و کلیات آن در جلسه مشترک هیت وزیران در همایش ملی نخبگان جوان در مهرماه سال ۸۷ تصویب شد.

دکتر سلطانخواه با اشاره به اینکه لایحه حمایت از شرکت‌های دانش بنیان در دیماه سال ۸۷ با تقاضای یک فوریت بررسی به مجلس ارسال شد، تصریح کرد: متاسفانه فوریت این لایحه مورد توجه نمایندگان مجلس قرار نگرفت و علی رغم دفاع دکتر حدادعادل در موافقت با این فوریت، در صحن علنی مجلس رای نیاورد و این لایحه به صورت عادی وارد مرحله بررسی در کمیسیون آموزش و تحقیقات شد.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور فرآیند بررسی این لایحه در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس را حدود ۱۶ ماه عنوان کرد و گفت: در ‌‌نهایت در اردیبهشت ماه سال ۸۹ لایحه برای طرح در صحن علنی مجلس از سوی کمیسیون به هیات رئیسه مجلس ارسال شد. همچنین تصویب لایحه در صحن علنی مجلس شش ماه طول کشید و در ‌‌نهایت در آبان ماه سال ۸۹ به تصویب نهایی رسید. به طور کلی زمان تقدیم لایحه تا تصویب آن در مجلس شورای اسلامی حدود ۲۲ ماه به طول انجامید.

به گفته دکتر سلطانخواه خوشبختانه این مصوبه مجلس، به سرعت مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفت و قانون حمایت از شرکت‌های دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری‌ها و اختراعات، آذرماه سال ۸۹ از سوی رئیس جمهور به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای اجرا ابلاغ شد.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان اینکه این قانون دارای دو موضوع تشکیل صندوق نوآوری و شکوفایی و آیین نامه اجرایی قانون جهت اجرایی شدن معافیت‌ها و سایر حمایت‌ها است، گفت: پس از آن آیین نامه اجرایی قانون و اساسنامه صندوق نوآوری و شکوفایی از سوی وزارت علوم و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تدوین و طی مدت ۱۰ ماه در هیات وزیران نهایی شد و در شهریور ماه سال ۹۰ به تصویب هیات دولت رسید و جهت تایید به شورای نگهبان ارسال شد. البته بررسی این اساسنامه در شورای نگهبان حدود هفت ماه طول کشید.

وی با بیان اینکه در ‌‌نهایت پس از تایید اساسنامه صندوق نوآوری و شکوفایی در شورای نگهبان، اعضای حقیقی هیات امنای صندوق منصوب و اولین جلسه هیات امنا در مردادماه برگزار شد، ادامه داد: پس از این جلسه اعضای هیات عامل و رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی انتخاب شدند. به محض صدور احکام، صندوق فعالیت خود را آغاز کرد و هم اکنون بسیاری از آیین نامه‌های آن تهیه شده است.

دکتر سلطانخواه با بیان اینکه رکن دیگر قانون حمایت از شرکت‌های دانش بنیان، آیین نامه اجرایی آن با محوریت تشخیص و رتبه بندی شرکت‌ها بود، گفت: این آیین نامه هم با وجود تاخیر‌ها در آبان ماه امسال توسط معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد.

دکتر سلطانخواه با بیان اینکه به استناد ماده ۳ آیین نامه اجرایی قانون حمایت از شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری‌ها و اختراعات، «کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان و نظارت بر اجرا» تشکیل شده است، افزود: در این کارگروه نمایندگان وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، صنعت، معدن و تجارت، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و رئیس هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی عضو هستند؛ همچنین نماینده شورای عالی علوم تحقیقات و فناوری و معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، رئیس کارگروه «ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان و نظارت بر اجرای آن» است.

وی با تأکید بر اینکه این کارگروه زمینه اجرایی شدن قانون حمایت از شرکت‌های دانش بنیان را فراهم می‌کند، این قانون را یک دستاورد بزرگ دولت‌های نهم و دهم و بزرگ‌ترین قانون در توسعه فناوری و نوآوری در کشور خواند.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان اینکه باید برای تحقق قانون حمایت از شرکت‌های دانش بنیان تلاش و همکاری بیشتری صورت گیرد، خاطر نشان کرد: اجرایی شدن این قانون باید با همکاری تمامی دستگاه‌ها، یک یادگار نیکو از دولت نهم و دهم برای جامعه علم و فناوری در کنار دستاوردهای بزرگ این حوزه که به همت مسئولان مختلف کشور حاصل شده است برجای بگذارد.

به گفته دکتر سلطانخواه نقطه عطف اجرایی شدن قانون حمایت از شرکت‌های دانش بنیان، دیدار مسئولان شرکت‌های دانش بنیان با مقام معظم رهبری در مردادماه ۱۳۹۱بود که باعث معطوف شدن بسیاری از نگاه‌ها به این موضوع شد.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در بخش دیگر با بیان اینکه تا کنون از شرکت‌های دانش بنیان به صورت عرفی و قانون نانوشته حمایت شده است گفت: این در حالی است که شرکت‌های دانش بنیان باید دارای هویت و شناسنامه شوند و به طور رسمی با این عنوان در کشور شناخته شوند.

گفتنی است، در ادامه جلسه این کارگروه، نمایندگان دستگاه‌های مختلف عضو، نظرات خود را در خصوص اجرای هر چه بهتر ماده ۳ آیین نامه اجرایی قانون حمایت از شرکت‌های دانش بنیان عنوان کردند.

دکتر سلطانخواه در پایان این جلسه با جمع بندی نظرات ارائه شده در خصوص اولویت‌هایی که باید توسط این کارگروه در نظر گرفته شود، گفت: در ابتدای امر باید آیین نامه واحدی برای تشخیص صلاحیت شرکت‌های دانش بنیان تدوین و مصوب شود. در این راستا از تمامی وزارتخانه‌های ذیربط مانند وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری، صنعت، معدن و تجارت و بهداشت، درمان و آموزش جهت تدوین این آیین نامه استفاده خواهد شد البته آنچه که در این زمینه مهم است سیاستگذاری متمرکز و اجرای یکپارچه می‌باشد.

رئیس کارگروه «ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان» با تاکید بر اینکه به دنبال تدوین این آیین نامه باید فرم‌ها و پرسشنامه‌های مرتبط با آن تهیه شود، افزود: در گام بعدی باید مصادیق محصولات و خدمات دانش بنیان شناخته شده و کارگزاران برای تایید صلاحیت شرکت‌های دانش بنیان مشخص شود. همچنین در این راستا نیازمند ایجاد یک سامانه جهت جمع آوری اطلاعات شرکت‌های دانش بنیان هستیم.

وی با بیان اینکه در ادامه باید آیین نامه رتبه بندی شرکت‌های دانش بنیان تهیه و تصویب شود، از تشکیل کمیته کار‌شناسی با حضور نمایندگان اعضا جهت بررسی دستور کار کارگروه «ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان» خبرداد.

گفتنی است، در ابتدای این جلسه حکم دکتر احمدی‌نژاد رئیس جمهوری برای دکتر سلطانخواه به عنوان نماینده رئیس شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری در کارگروه «ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان و نظارت بر اجرای آن» توسط دکتر سلطانی مشاور معاون علمی و فناوری رئیس جمهور قرائت شد.

همچنین در این جلسه دکتر قانعی معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت به عنوان نماینده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر جبار رشیدی به عنوان نماینده وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تاج الدینی از وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، دکتر میعاد صالحی به عنوان نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت، دکتر رازقی رئیس هیات عامل صندوق نوآوری وشکوفایی، مهندس صفاری نیا رئیس پارک فناوری پردیس و دکتر خیام نکویی و دکتر صاحبکار و دکتر سلطانی از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حضور داشتند.

منبع: http: //www. isti. ir