خدمات

حمایت سالانه معاونت علمی و فناوری از طرح‌های تجاری سازی شرکت های دانش بنیان

0
0
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری، دکتر سلطانخواه در جمع خبرنگاران در شیراز با گرامیداشت هفته پژوهش با بیان اینکه در حوزه تحقیق و توسعه نیروی انسانی در سال‌های اخیر سرمایه گذاری‌ها و سیاست گذاری خوبی صورت گرفته است، گفت: در حال حاضر بیش از ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار دانشجو در دانشگاه‌ها تحصیل می‌کنند که نیمی دختر و نیمی پسر هستند و حدود ۶۰ هزار هیات علمی در دانشگاه‌های دولتی و حدود ۳۰ هزار هیات علمی در دانشگاه‌های غیر دولتی مشغول فعالیت هستند که نشان دهنده این است که سرمایه گذاری‌های خوبی در تربیت نیروی انسانی در کشور صورت گرفته است.

وی افزود: خوشبختانه با همتی که محققان و پژوهشگران طی سال‌های اخیر داشتند و سیاست‌های خوبی که در کشور اتخاذ شد، بر اساس اعلام رسمی پایگاه‌های معتبر بین‌المللی، تعداد مقالاتی که از پایگاه اسکوپوس از ایران در سال ۲۰۱۱ نمایش داده شده است، از مرز ۳۴ هزار مقاله گذشت و ایران جایگاه اول تولید مقاله را در منطقه و در دنیا جایگاه شانزدهم را کسب کرد.

دکتر سلطانخواه تصریح کرد: حتی یک پایگاه علمی به نام «سایمگو» هم پیش بینی کرده است که ایران با این سرعت رشد در سال ۲۰۱۸ در جایگاه چهارم تولید علم دنیا قرار خواهد گرفت؛ همچنین بر اساس اطلاعات پایگاه ISI تعداد مقالات ثبت شده ایران از مرز ۲۱ هزار مقاله گذشته و هم اکنون در منطقه در جایگاه دوم و در دنیا در جایگاه نوزدهم قرار داریم.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان اینکه طبیعی است که نه سیاست گذاران و نه مسئولان و نه راهبران علم و فناوری کشور به ویژه مقام معظم رهبری به این ارقام بسنده نمی‌کنند، خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری می‌فرمایند که سرمایه گذاری در علم و فناوری نه تنها یک اولویت بلکه یک ضرورت است و علم و فناوری باید به ایجاد اقتدار، رفاه و تولید ثروت منجر شود و نتایج حاصل از پژوهش اثر خود را در زندگی روزمره مردم بگذارد.

رئیس بنیاد ملی نخبگان افزود: این بدان معناست که ما در امتداد این مسیر علاوه بر اینکه باید تلاش‌های قبلی را استمرار داده و کیفیت و کمیت آن را بهبود ببخشیم، می‌بایست به سمت استفاده از این دستاورد‌ها رفته و برنامه ریزی برای تجاری سازی این دستاورد‌ها داشته باشیم.

دکتر سلطانخواه در ادامه تصریح کرد: فلسفه تشکیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز بیشتر به این حلقه از زنجیره علم، فناوری و نوآوری بر می‌گردد تا سیاست گذاری‌های خود را در جهتی قرار دهیم که دستاوردهای علمی مسیر خود را به سمت تجاری سازی و بازار پیدا کنند و در دیگر بخش‌های فناوری و نوآوری هم کشورمان بتواند به جایگاه‌های خوبی برسند.

وی یکی از بازوهای معاونت علمی و فناوری رباست جمهوری برای تکمیل زنجیره علم، فناوری و نوآوری را، ستادهای فناوری‌های راهبردی عنوان کرد و گفت: در حال حاضر ۱۱ ستاد فناوری‌های راهبردی که بر اساس اولویت‌های کشور در نقشه جامع علمی کشور در حوزه‌های نانوفناوری، زیست فناوری، سلول‌های بنیادی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، میکروالکترونیک، هوافضا و گیاهان دارویی و طب ایرانی، آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست، انرژی‌های نو و فناوری‌های نرم و هویت ساز تشکیل شده است که ماموریت این ستاد‌ها از پشتیبانی برای علم و فناوری و ترویج علم و فناوری، سیاست گذاری و جهت دهی در حوزه‌های علم و فناروی تا تجاری سازی و رسیدن به بازار و محصول است.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با تاکید براینکه برای اینکه پژوهش در حوزه‌های علم و فناوری شکل گیرد، نیاز به زیرساخت‌های تجهیزاتی است، گفت: دراین راستا ستادهای فناوری‌های راهبردی کمک‌هایی که برای ایجاد زیرساخت آزمایشگاهی و تجهیزاتی در حوزه‌های خاص خود از دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی صورت داده‌اند به طوری که بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان طی ۴ سال گذشته از سوی این ستاد‌ها برای تجهیز زیرساخت‌های علم و فناوری هزینه شده است.

به گفته وی اواخر سال ۹۰ ریاست جمهوری از درآمد مازاد نفت، بند ب ماده ۲ قانون بودجه، ۱۵۰ میلیارد تومان برای خرید تجهیزات آزمایشگاهی دانشگاه‌ها به وزارت علوم اختصای دادکه این مبلغ غیر از بودجه دانشگاه‌ها به این منظور بود.

دکتر سلطانخواه با بیان اینکه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و ستادهای فناوری‌های راهبردی برای تجاری سازی دستاورد‌ها برنامه‌های گسترده‌ای دارند، اظهارکرد: یکی از این برنامه‌ها کمک به طرح‌های تجاری سازی شرکت‌های مستقر در پارک‌های علم و فناوری است به طوری که سالانه معاونت از پارک‌های علم و فناوری به دو شکل حمایت می‌کند، اول اینکه منابعی را در اختیار خود پارک‌ها قرار می‌دهد تا به طرح‌های تجاری سازی شرکت‌های مستقر در پارک‌ها کمک کند که سالانه اعتباری بالغ بر ۱۰ تا ۱۳ میلیارد تومان است. علاوه بر این، طرح‌های تجاری سازی که در پارک‌های علم و فناوری با منابع حمایتی، پشتیبانی از آن‌ها ممکن نیست، سالانه از هر پارک، ۲ تا ۳ طرح تجاری سازی به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اعلام می‌شود و سالانه حدود ۱۰ میلیارد تومان هم به این طرح‌ها کمک می‌شود. همچنین شرکت‌های دانش بنیان در حوزه فناوری‌های مربوطه از طریق ستادهای توسعه فناوری، تسهیلات وام در یافت می‌کنند.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان اینکه پشتیبانی معاونت علمی و فناری ریاست جمهوری و ستادهای فناوری‌های راهبردی در شکل گیری شرکت‌های دانش بنیان و گسترش فعالیت‌های آن‌ها بسیار موثر بوده است، خاطرنشان کرد: به عنوان مثلا امسال در دومین جشنواره زیست فناوری که اواخر دی ماه برگزار می‌شود، تعداد شرکت‌های دانش بنیانی که در این حوزه از فناوری محصول تولید کرده و متقاضی حضور در جسنواره هستند، ۱۵۰ شرکت است در حالی که در سال ۸۴، تعداد شرکت‌های فعال حوزه فناوری زیستی از تعداد انگشتان دست هم تجاوز نمی‌کرد.

رئیس بنیاد ملی نخبگان یکی دیگر از روش‌های حمایت از تجاری سازی را برگزاری جشنواره‌های علم تا عمل در هر سال دانست و افزود: طرح‌های برگزیده تجاری سازی حاضر در این جشنواره که از استان‌های مختلف کشور هستند بر اساس نوع طرح، وام‌هایی از ۵۰ میلیون تا ۳۰۰ میلیون تومان از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دریافت می‌کنند. همچنین عموما وام‌هایی که از طریق معاونت و ستادهای فناوری‌های راهبردی پرداخت می‌شود، قرض الحسنه و با یک سال زمان استراحت است که نیازی به سند ملکی هم ندارد.

دکتر سلطانخواه با بیان اینکه پس از تولید و تجاری سازی طرح‌ها، مسئله مهم ایجاد بازار، استاندارد و تایید کیفیت است، تصریح کرد: دراین راستا یکی از اقدامات مهم معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پرداختن به موضوع ایجاد بازار برای طرح‌های تجاری سازی است؛ بنابراین یکی از راهکاری معاونت برای تجاری سازی از طریق اجرای طرح‌های کلان ملی فناوری است.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان اینکه یکی از طرح‌های کلان ملی فناوری تولید داروهای وارداتی و تجهیزات پزشکی و غیر پزشکی مورد نیاز کشور با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است، افزود: تاکنون تعدادی از اقلام داروهای وارداتی ارزبر به همت محققان داخلی در کشور تولید و رونمایی شده‌اند.

وی تاکید کرد: در اجرای طرح‌های کلان ملی فناوری که با محوریت دستگاه‌های مختلف کشور انجام می‌شود هیج منابع و پولی به وزارتخانه‌های مجری داده نمی‌شود بلکه به عنوان مثال در طرح تولید داروهای وارداتی وزارتخانه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مسئول است تا داروهای مورد نیاز بیماران را که هم اکنون از طریق واردات تامین می‌شود، در فراخوانی به کسانی که آمادگی دستیابی به دانش فنی و تولید آن‌ها را دارند اعلام کنند. پس از اعلام آمادگی محققان، طرح‌ها در وزارت بهداشت بررسی شده و پس از تایید به معاونت علمی ارسال می‌شود تا از تسهیلات برای تولید بهره‌مند شوند.

به گفته وی در واقع در این طرح‌های کلان، هم پشتیبانی برای تولید و هم پشتیبانی برای ورود به بازار از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری صورت می‌گیرد.

دکتر سلطانخواه با بیان اینکه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای دو طرح کلان ملی فناوری «تولید داروهای وارداتی و تجهیزات پزشکی» از بهمن ۸۸ تاکنون تسهیلاتی بالغ بر ۴۴ میلیارد تومان داده است، افزود: در مجموع در چهار مرحله ۲۹ قلم دارو با حمایت معاونت علمی در دست تهیه هستند که تاکنون برخی از آن‌ها رونمایی شده است.

رئیس بنیاد ملی نخبگان افزود: تامین رادیو داروهای مورد نیاز تشخیص بیماری‌ها و درمان سرطان از نیازهای اساسی کشور محسوب می‌شود. از سوی دیگر یکی از دلایل ورود به این حوزه، این است که ایران در عرصه بین‌المللی در یک هجمه و فشار تبلیغاتی قرار دارد که ایران را در فناوری هسته‌یی به بعد نظامی متهم می‌کنند اما برای اینکه به دنیا نشان دهیم که ایران در استفاده از فناوری هسته‌یی صرفا به دنبال ابعاد صلح‌آمیز به کارگیری از آن است، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به دنبال طراحی موضوعاتی بود که کاربردهای فناوری هسته‌یی را به طور عینی و عملی نشان دهد. در این راستا چند کار مشترک را با سازمان انرژی اتمی آغاز کرده‌ایم.

دکتر سلطانخواه افزود: یکی از این طرح‌ها تولید رادیو داروهاست که با محوریت سازمان انرزی اتمی و بهره برداری وزارت بهداشت در حال انجام است که تاکنون معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری نزدیک به ۶ میلیارد تومان در اجرای این طرح سرمایه گذاری کرده است که تاکنون ۷ قلم از رادیودارو‌ها وارد بازار شده و انشاءالله تا پایان سال هم از چند قلم دیگر رونمایی می‌شود.

وی با بیان اینکه طرح‌های کلان ملی فناوری با هدف ارتقای سطح فناوری و دانشی کشور و تجاری سازی اجرا می‌شوند، تصریح کرد: تاکنون نزدیک به ۲۶ طرح کلان ملی فناوری بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سایر دستگاه‌ها منعقد شده است که هر روز به این تعداد اضافه می‌شود و تاکنون ۱۸۰ میلیارد تومان نیز برای این طرح‌ها اعتبار تخصیص داده یا تعهد کرده‌ایم.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور مهم‌ترین اقدام و سیاست گذاری دولت در راستای تجاری سازی ایده‌ها و اختراعات را تصویب قانون حمایت از شرکت‌های دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری‌ها و اختراعات عنوان کرد و گفت: لایحه حمایت از شرکت‌های دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری‌ها و اختراعات سال ۸۷ توسط معاونت علمی و فناوری در دولت تهیه و پس از تصویب در دولت به مجلس شورای اسلامی ارسال شد و پس از تصویب این قانون، بر اساس موضوع ماده ۵ این قانون، صندوق نوآوری و شکوفایی با سرمایه ۳ هزار میلیارد تومانی تشکیل می‌شود که هم اکنون اساسنامه این صندوق مصوب شده آغاز به کار کرده است.

وی خاطرنشان کرد: اقدام بعدی در جهت حمایت از تجاری سازی تهیه آیین نامه تشخیص صلاحیت شرکت‌های دانش بنیان است تا بر این اساس شرکت‌های دانش بنیان شناسنامه دار شوند. در این راستا معاونت علمی و فناوری با حکم رئیس جمهور به عنوان «رئیس کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌های دانش بنیان» منصوب شد که کار تشخیص صلاحیت و شناسنامه دار شرکت‌های دانش بنیان را انجام خواهد داد تا این شرکت‌ها بتوانند از تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی بهره‌مند شوند.

رئیس بنیاد ملی نخبگان در خصوص حمایت از مخترعان گفت: یکی از موضوعاتی که در بدو تشکیل بنیاد ملی نخبگان مورد توجه قرار گرفت، حمایت از اختراع و مخترعان بود؛ از سوی بسیاری از شرکت‌کنندگان در نمایشگاه‌های اختراعات در سایر کشور‌ها انتظار داشتند بنیاد ملی نخبگان از آن‌ها حمایت کند. در بررسی‌ها و ارزیابی‌های صورت گرفته از این نمایشگاه‌ها، به این جمع بندی رسیدیم که این نمایشگاه‌ها حقوق مالکیت مخترعان را حفظ نمی‌کنند و ارزش‌های علمی لازم را ندارد. از این رو برگزاری نمایشگاه‌های استانی و منطقه‌ای و ملی اختراعات را جایگزین حضور در نمایشگاه‌های اختراعات خارجی کردیم که امسال چهارمین جشنواره ملی نوآوری و شکوفایی با کسب مجوز از هیات دولت اخذ به صورت بین المللی برگزار می‌شود.

دکتر سلطانخواه تصریح کرد: تاکنون ۱۸ نمایشگاه اختراعات استانی و ۱۵ نمایشکاه اختراعات منطقه‌ای به همت بنیاد ملی نخبگان برگزار شده است.

وی درباره مزایای حضور در این نمایشگاه‌ها گفت: در صورتی که اختراعات حاضر تایید علمی دریافت کنند از تسهیلات بلاعوض ۵ میلیون تومانی بنیاد و تسهیلات نظام وظیفه برخوردار می‌شوند و به جای انجام دوره مقدس سربازی یک پژوهش علمی ارائه می‌دهند. همچنین این اختراعات می‌توانند در بخش تجاری سازی اختراعات شرکت کنند که تاکنون ۳۰ میلیارد تومان قرارداد فروش حق اختراع یا مشارکت در سرمایه گذاری بین بخش خصوصی و مخترعان منعقد شده است.

منبع: http: //www. isti. ir