دکتر میرآبادی رئیس مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری در دومین گردهمایی باشگاه شرکت های صادراتی دانش بنیان، فعالیت های این باشگاه در ارتقای صادرات شرکت های دانش بنیان بسیار موثر دانست. در ادامه گزارشی از صحبت های ایشان را می خوانید.
رشد چشمگیر آمار صادرات دانش بنیان در یک سال گذشته
دکتر میرآبادی با بیان اینکه باشگاه شرکت های صادراتی دانش بنیان در دنیای پویای تجارت و صادرات، زمینه ی رشد و پیشرفت را برای شرکت های صادراتی فراهم می کند، گفت: باشگاه در سال 97 به عنوان بستری برای ارزیابی و توانمندسازی شرکت های صادراتی دانش بنیان تاسیس شد. امروز شرکت ها در IHTECC باتوجه به شاخص های دقیق ارزیابی می شوند و در گروه های 5، 4، 3، 2ستاره و شرکت های مستعد صادراتی قرار می گیرند. یکی از شاخص های مهم ایران ساخت بودن محصول است. همچنین توان تولید انبوه، دارای مجوزهای لازم کیفیت عملکردی، دارای تیم های تخصصی تحقیق و توسعه، دارای سابقه فروش داخلی، دارای سابقه صادراتی ، کیفیت مطلوب از نظر طراحی صنعتی و … از جمله معیار های ارزیابی شرکت های دانش بنیان است.
میرآبادی در ادامه گفت: تعداد 9600 شرکت دانش بنیان داریم که از این تعداد به صورت رسمی 2142 شرکت وارد فرآیند ارزیابی شده اند و 950 شرکت در گروه های 3، 4 و 5 ستاره طبقه بندی شده اند. این رقم نسبت به سال گذشته دوبرابر شده و این پیشرفت حاصل تلاش همکاران ما در IHTECC است. همچنین با تلاش ها خوب شرکت ها، 18 شرکت توانستند از گروه 3ستاره به 4 ستاره ارتقا پیدا کنند. این رقم برای شرکت های 4 ستاره ای که به گروه 5ستاره ها پیوستند، 4 شرکت است.
یکی دیگر از آمار قابل تاملی که دکتر میرآبادی در گردهمایی IHTECC به آن اشاره کرد، تعداد شرکت های فعال در زمینه تجارت خارجی بود. از بین تمام شرکت های دانش بنیان، 1313 شرکت در این حوزه فعال هستند. همچنین بزرگترین حوزه فناوری فعال در صادرات دانش بنیان، مربوط به حوزه ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته است و در حوزه فناوری زیستی،کشاورزی و صنایع غذایی کمترین فراوانی را شاهد بودیم.
فرآیند ارزیابی شرکت های دانش بنیان
میرآبادی در مورد فرآیند ارزیابی شرکت ها گفت: پس از اتمام فرآیند ارزیابی، گزارشی برای شرکت ها آماده می شود که براساس آن یک استراتژی صادراتی برای شرکت ایجاد می شود. مراحل ارزیابی تا گزارش و سپس تدوین استراتژی، بسیار پیچیده، سخت و زمان بر است که دوستان ما در IHTECC به خوبی در حال انجام آن هستند. همراهی باشگاه با شرکت ها، گام به گام و تا رسیدن به یک نمونه صادراتی موفق ادامه دارد.
نماد کیفیت صادرات ایران
میرآبادی با اشاره به هدف اصلی باشگاه که تقویت برند ملی و تغییر نگرش کشورها نسبت به ظرفیت محوصلات ایرانی است، گفت: حامی اصلی ما در این موضوع، شخص آقای رئیس جمهور است و ما نیز در مرکز تعاملات با ایجاد ابزارهای مناسب سعی می کنیم آن را به خوبی انجام دهیم. یکی از اقدامات ما در حوزه، اعطای نشان کیفیت صادراتی ایران IEQL است. این نشان به محصولاتی اعطا می شود که کیفیتی مطلوبی برای صادرات دارند و امروز برای اولین بار از آن رونمایی می شود. شرکت هایی که این برچسب را دریافت کنند می توانند از حمایت های ویژه ی معاونت در صادرات خود بهره مند شوند.
در ادامه میرآبادی دیگر حمایت های معاونت از شرکت ها را بیان نمود و گفت: در دیدارهای رسمی بین المللی شرکت های خوب دانش بنیان صادراتی حضور خواهند داشت. این دیدارها هم شامل دیدارهایی است که ایران میزبان مقامات عالی از دیگر کشورهاست و هم شامل سفرهایی که مقامات عالی ایران به دیگر کشورها خواهند داشت.
طرح های ویژه در IHTECC
دکتر میرآبادی طرح های مختلف باشگاه برای توسعه بازار شرکت های دانش بنیان را تشریح کرد. وی گفت: یکی از مهم ترین این طرح ها ایجاد شبکه تامین مواد اولیه است که به صورت پایلوت انجام شده و نتایج خوبی داشته است. ایده ی ایجاد این شبکه هم از دل عارضه یابی های شرکت ها بیرون آمد و تنها مربوط به مواد پیشرفته نیست. گاها ممکن است شرکتی نیاز به مواد پایه ای داشته باشد و در تامین آن دچار مشکل شود. ان شاء الله در آینده ای نزدیک این طرح به صورت یک خدمت سیستماتیک اعلام می شود و شرکت ها می توانند از آن بهره مند شوند.
سخن پایانی
دکتر میرآبادی در نهایت با تشکر از حضور پرشور شرکت ها در گردهمایی ابراز امیدواری کرد، مسیر سخت و طاقت فرسای صادرات با حمایت ها و همراهی مرکز تعاملات برای شرکت ها، نتایج شیرینی به ارمغان آورد.