خدمات

مشکل مالی برای تجاری‌سازی فناوری‌ها نداریم

به گزارش خبرگزاری دانشج. یان ایران (ایسنا)، دکتر مصطفی قانعی که صبح امروز در جشنواره ابن‌سینا سخن می‌گفت، خاطرنشان کرد: مشکل اصلی کمبود پول در بخش پژوهش نیست. مشکل این است که ما نتوانستیم در پژوهش‌های خود محصول محوری را بنیان بگذاریم. به اعتقاد وی همانطور که در بین دانشگاه‌های کشور، نقشه علمی توزیع شده باید نقشه فناوری نیز توزیع می‌شد اما متاسفانه همه توجه‌ها به خودرو و نفت برگشت که در آخر به اینجا رسید و دشمنان جلوی آن را بستند.

قانعی با تاکید بر اینکه هیچ کشوری نمی‌تواند جلوی پیشرفت کشور دیگری را در حوزه‌ فناوری‌های پیشرفته بگیرد، گفت: اکنون زمان آن است که فناوران کشور به زبان دیپلماسی سخن بگویند. اگر کشور به سمت علم و فناوری پیش رفت هم اکنون شرایط در حوزه‌های دیپلماسی، تحریم و غرور ملی شکل دیگری بود. معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با اشاره به اینکه فناوران کشور برای ایجاد کسب و کار در حوزه فناوری خود تربیت نشده‌اند، تصریح کرد: از این منظر ما باید فناوران کاسب تربیت کنیم. چالش اصلی کشور این است که نمی‌تواند علم را به فناوری و ثروت تبدیل کند.

قانعی با تاکید بر اینکه یکی از موانع اصلی تبدیل علم به فناوری در کشور تا پیش از این کمبود نیروی انسانی بوده است، اظهار کرد: مشکل کمبود نیروی انسانی با تربیت دانشجوی پژوهش محور برطرف شده است اما خروجی این بخش دیگر نباید مانند سایر بخش‌ها مقاله باشد. خروجی دانشجوی پژوهش محور باید شرکت دانش بنیان باشد.

وی در ادامه سخنان خود در سالن ابن‌سینای دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطرنشان کرد: هم اکنون دو صندوق غیر دولتی در دانشگاه علوم پزشکی تهران مستقر شده که ۶۰ درصد آن را بخش خصوصی و ۴۰ درصد آن را دانشگاه تامین می‌کند. قرار بود هر کس ادعا کرد که می‌تواند علم را به فناوری تبدیل کند از این صندوق پول بگیرد اما هنوز یک ریال از آن هزینه نشده است.

قانعی ادامه داد: تمام رونمایی‌هایی که در این چند وقت وزارت بهداشت انجام داده با ۴۰ میلیارد تومان انجام شده است. وزارت یک بخشی از هزینه‌ها را می‌دهد و مشکل مالی در این زمینه وجود ندارد اما آیا فناوری هست که بگوید من برای تولید ثروت، فن در اختیار دارم؟

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت تاکید کرد: زمانی که وزارتخانه فراخوان داد که برای ایجاد کسب وکار از علم وفناوری اعتبار موجود است هیچ فناوری پا پیش نگذاشت چون اصولا فناوران ما برای ایجاد کسب وکار از دانش تربیت نشده‌اند.

معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت با بیان اینکه ایران رتبه ۱۶ تولید علم در دنیا را دارد، تصریح کرد: متاسفانه در حوزه کسب و کار رتبه شصتم دنیا هستیم و این نشان از مشکل ساختار اقتصادی دارد. ما نتوانستیم فضای اقتصادی‌ای ایجاد کنیم که فناور به فعالیت در آن رغبت کند.

قانعی افزود: انتظار ما این است که دانشگاه علوم پزشکی تهران در سه سال آینده ۷۰۰ شرکت دانش بنیان را داشته باشد و لازمه این کار این است که دانشجویان کسب و کار را بیاموزند.

تحقیق و توسعه شرکت‌های R&D مشمول قوانین شرکت‌های دانش بنیان‌اند

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تدوین آیین‌نامه شرکت‌های دانش بنیان تحت نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای استفاده از صندوق نوآوری و شکوفایی خاطرنشان کرد: طبق آیین‌نامه‌ای که در حال تنظیم است بخش تحقیق و توسعه شرکت‌ها نیز مشمول قوانین دانش بنیان هستند و شرکت‌های مستقر در مراکز رشد نیز می‌توانند جزو شرکتهای دانش بنیان قلمداد شوند که این خود باب خوبی برای دریافت اعتبار برای تبدیل فناوری به ثروت است.