خدمات

تامین مالی در مسیر صادرات

همزمان با برگزاری دومین گردهمایی باشگاه شرکت‌های صادراتی دانش‌بنیان در واپسین روزهای بهمن ماه 1402، پنل تامین مالی در مسیر صادرات برای شرکت های حاضر در این گردهمایی برگزار شد. در این پنل مسئولین تامین مالی، پاسخگوی سوالات شرکت‌های دانش‌بنیان بودند.

اهداف

این پنل با حضور شرکت‌های برتر صادراتی و دیگر شرکت‌های علاقمند به صادرات برگزار شد. شرکت های برتر صادراتی، اعضای چهار ستاره و پنج ستاره IHTECC هستند که در دومین گردهمایی باشگاه با حضور معاون محترم علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان و رئیس مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری مورد تقدیر قرار گرفتند. طبق آخرین ارزیابی آمادگی صادراتی در باشگاه، 101 شرکت حائز رتبه 4ستاره و 11 شرکت حائز رتبه 5 ستاره شدند. طی این برنامه تقدیر و تشکر دکتر روح اله دهقانی ابراز امیدواری کرد که صادرات رسمی ثبت شده توسط گمرک در سال آتی، 3برابر بیشتر شود.

با ترسیم این افق توسط معاون محترم علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان، نیاز به سه برابر شدن حمایت ها از سوی سازمان های تامین کننده به انحاء مختلف احساس می شود. مساله اصلی و چالش مهم در بسیاری از شرکت ها امروز، موضوع تامین مالی است. این مشکلات با محدودیت های بیشتر بانک مرکزی در راستای کنترل تورم و محدودیت های نهادهای دولتی در بازپرداخت مطالبات شرکت ها، حادتر شده است. تامین مالی شرکت ها با نرخ 40% بیانگر عمق این بحران است، هرچند که امکان دارد اثرات روانی تورم سال آینده نیز مزید بر این دلایل باشد.

برای حل این مشکلات و تسهیل تامین مالی، مدل های مختلفی برای شرکت ها مطرح شده که فرابورس یکی از این مدل هاست. دیگر نهادها و موسسات نیز برای حل این موضوع برنامه هایی دارند و در پنل تامین مالی دومین گردهمایی IHTECCT، برنامه های خود را بیان کردند. افراد زیر از مراکز مختلف مهمان پنل تامین مالی با مدیریت مهندس مهرداد امانی اقدم مدیرعامل محترم صندوق توسعه صادرات و تبادل فناوری بودند:

  1. سید مرتضی ذکاوت، عضو هیئت مدیره بانک توسعه صادرات ایران
  2. روح اله ابوجعفری، عضو هیئت مدیره پژوهشکده مطالعات فناوری و مدیرکل شرکت فرابورس
  3. محمدرضا کریم زاده، مدیر کل محترم دفتر صادرات محصولات دانش بنیان و خدمات فنی و مهندسی سازمان توسعه تجارت
  4. سیده سمانه توکلی، مدیر بازاریابی و امور مشتریان صندوق ضمانت صادرات
  5. مهرداد خلیلی، مدیر تسهیلات و خدمات اهرمی از صندوق نوآوری و شکوفایی

تسهیلات و حمایت ها

تبصره 18 و اوراق صکوک

مسئولین حاضر در این پنل، هریک تسهیلات و حمایت های خود در جهت رشد صادرات شرکت ها را بیان کردند. اعطای سرمایه در گردش و تسهیلات تبصره 18 تا سقف 25میلیارد تومان و بسته تولید صنعتی تا 100میلیارد تومان از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی یکی از جذاب ترین حمایت ها برای شرکت ها بود. ارائه اوراق صکوک و ضمانت بانک ها که هزینه های تمام شده شرکت ها را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد، از دیگر حمایت های این صندوق است. تسهیلات ارزی برای شرکت هایی که در دیگر کشورها دفتر فعال دارند یکی از حمایت های بانک توسعه صادرات ایران است که مورد استقبال برخی شرکت کنندگان گردهمایی IHTECC قرار گرفت.

نظام مالی صادرات و بازار نوآوری فرابورس

نظام مالی صادرات یکی از موضوعاتی بود که توسط دکتر روح اله جعفری در این پنل مطرح شد و نیاز به تمرکز روی آن در سال آتی در معاونت علمی به خوبی احساس می شود. علاوه بر این، بازار نوآوری فرابورس که به تازگی راه اندازی شده در پنل تامین مالی در مسیر صادرات توسط دکتر جعفری معرفی شد. با افتتاح رسمی بازار نوآفرین در فرابورس ایران، در دی ماه سال 1402، زمینه حضور هر چه بیشتر شرکت‌های دانش بنیان و فناور در فرابورس فراهم شده است. تمرکز این بازار با دو تابلوی رشد و دانش‌بنیان بر پذیرش شرکت‌های نوآور، فناور و صنایع جدید است. لازم به ذکر است، این شرکت‌ها از همه مزایای بازارهای اول و دوم شامل معافیت مالیاتی، توثیق سهام، سهولت در تامین مالی از طریق ابزارهای بازار سرمایه، قابلیت معامله سهام و مواردی از این دست برخوردار می‌شوند. PE (Privet Equity) یا صندوق های سرمایه گذاری خصوصی، به منظور تامین مالی کسب و کارهای مشکل‌دار تاسیس می‌شوند. این صندوق ها سهام شرکت ها را خریداری کرده و پس از طی مراحلی آن ها را فیکس می کنند.

جهت اطلاع از جزئیات ابزارهای تامین مالی در مسیر صادرات و صحبت های مسئولین در این پنل، با کریدور فناوری تا بازار همراه باشید.